Pensionado's onderweg ~ reisverslagen en campinginformatie


2012 Weg in eigen land

vrijdag 10 augustus – naar Bakkum noord

Er komen een paar mooie dagen aan, goede vooruitzichten voor een vakantie van twee weken in noord Nederland. We gaan naar boerderijcamping Sleutelhoeve in Bakkum, net even ten noorden van en behorend tot de gemeente Castricum. Dochter Saskia en kleindochter José komen ook een paar dagen. We kennen deze streek nog niet, maar hebben op de kaart al wel gezien dat er veel te verkennen valt. De ontvangst bij aankomst op de camping is vriendelijk en we krijgen een plaatsje in de hoek aan het eind van het veld. Achter ons, ongeveer 150 meter verderop, ligt de boerderij met manege en restaurant van Hennie Huisman. ‘s Middags rijden we naar Anna Paulowna, want zwager Joop is vandaag jarig. Zowel heen als terug volgen we een kanaal, waarlangs mooie dorpjes liggen en boerderijen in de karakteristieke Westfriese bouwstijl. Dit is het land van mooie wolkenluchten, weidse landerijen en talrijke waterpartijen.

foto: een goeie plek, maar bij een sloot, dus heel veel muggen!

zaterdag 11 augustus – verkennen van de omgeving

Omdat het vanmorgen nog wat bewolkt is, maar vanmiddag opklaringen verwacht worden, gaan we nu eerst naar de caravanboulevard in Heerhugowaard. Je kunt daar wel een hele dag doorbrengen, maar dat doen we niet en na een uur gaan we weer terug. Na een lunch bij de Mac (!) rijden we met de fiets naar Castricum, op zoek naar een muggen’racket’, want net nu zijn in dit waterland de muggenvrouwtjes in hun vruchtbare periode en op zoek naar bloed, vooral mijn bloed. Daarna gaat het naar het Noordhollands Duinreservaat, een ideaal gebied voor fietsers, wandelaars en ruiters. Dit natuurgebied strekt zich over 20 kilometer uit langs de kust en is van grote betekenis voor de winning van drinkwater. In de duinen wordt voorgezuiverd Rijn- en IJsselmeerwater geïnfiltreerd en na ongeveer een maand weer teruggewonnen. De meertjes trekken veel vogels aan, zoals o.a. de aalscholver. Natuurlijk gaan we nog even naar het strand, waar we luieren en schelpen zoeken. Omdat het ‘s avonds te koud is om buiten te zitten, gaan we de caravan in, waar we meteen de muggenvanger in bedrijf stellen. Hoewel we de ramen, deuren en screens stijf gesloten houden, komen de krengen met tientallen naar binnen. Dat wordt wat vannacht.

zondag 12 augustus – naar het strand

Het belooft een prachtige dag te worden: volop zonneschijn, warm, maar met een heerlijke verkoelende wind. We nemen het ervan, vanmorgen. Lekker luieren en lezen. ‘s Middags pakken we de fiets weer en rijden naar Castricum aan zee. Het is daar een drukte van belang, er zijn meer mensen op het idee gekomen om naar het strand te gaan. We gaan naar een iets rustiger gedeelte en installeren ons daar. Door de aflandige wind is het er heel aangenaam warm. En och, wat valt er te vertellen over een dagje strand? Het was er heerlijk!

dinsdag 14 augustus – Egmond aan Zee

Saskia moest gisteren naar Amsterdam, voor een zakelijke afspraak en kwam aan het begin van de middag weer terug. Er valt over die dag weinig meer te melden dan dat we ons in die tussentijd vermaakt hebben met boodschappen doen, spelletjes met José en na thuiskomst van Sas, het opruimen van haar tent. Het waaide niet meer zo hard, dus konden we wat lekkers wokken buiten. Vandaag, dinsdag, zijn we naar Egmond aan Zee gefietst door het Noord Hollands Duinreservaat. Daarvoor betaal je een entreeprijs van € 1,70 p.p. en dan rij je door een heel mooi en afwisselend duinlandschap. Er lopen Schotse Hooglanders en pony’s vrij rond, wat het effect van een ongerept natuurgebied nog versterkt. Een mooi stukje Nederland alweer. In Egmond hoop ik iets terug te vinden van Het Zeehuis, de vakantiekolonie waarnaar bleekneusjes zoals ik, naartoe werden gestuurd om aan te sterken. Ik was pas zes jaar en verging in die zes weken daar van de heimwee. Het gebouw staat er allang niet meer en ik herken niets van vroeger. Ik heb wel een boekje gevonden: 'Koloniehuizen in Egmond', van Cootje Bronner. Plotseling worden we overvallen door een enorme regenbui, die zeker een half uur duurt. We zijn helemaal doorweekt, want daarop hebben we niet gerekend. Maar tijdens de fietstocht terug drogen onze kleren bijna helemaal weer op.

woensdag 15 augustus – de Duinstreekroute

Het is vandaag een prachtige dag, met ideaal fietsweer. We zoeken in de ANWB/VVV Fietsgids een mooie route uit, die we ‘vertalen’ naar knooppunten. Over mooie en goed onderhouden fietspaden rijden we langs Heiloo, Egmond aan de Hoef, Bergen, met een omweg in noordelijke richting door de Schoorlse Duinen naar Bergen aan Zee, Egmond aan Zee en dan door het Noord Hollands Duinreservaat weer terug naar de camping, in totaal 52 km. fietsplezier. Dit is echt een schitterende route, met afwisselende landschappen. Het is half twaalf als we vertrekken en we zijn tegen zessen weer terug, heel moe, maar ook heel voldaan. Omdat foto’s beter weergeven wat er nou zo mooi was, zal ik het verhaal kort houden. Toch nog een enkele toelichting: in Egmond aan de Hoef staat een standbeeld van Lamoraal, graaf van Egmont. Samen met de graaf van Horne (of Hoorne) werd hij door de Spaanse Hertog Alva in 1568 in Brussel onthoofd.

foto's bovenste rij links: mooie visstek bij Heiloo; rechts: tussen Heiloo en Egmond a/d Hoef; tweede rij links standbeeld van de graaf van Egmond; rechts: Schoorlse Duinen; derde rij links: Schoorlse Duinen; rechts: bloeiende heide in de Schoorlse Duinen; onderste foto: mooi wonen in Bergen aan Zee

donderdag 16 augustus – relaxen

Nadat het gisteren aan het eind van de middag enorm heeft geregend is het nu weer heerlijk opgefrist. De zon schijnt de hele dag en het is rustig-, niet al te warm zomerweer. We hebben geen zin in flinke fietstochten, dus we beperken het tot een ritje naar Castricum en terug. We doen wat boodschappen, want morgen vertrekken we weer, nu naar Drenthe. We hebben een fijne week gehad op camping de Sleutelhoeve. Omdat er over deze dag weinig te vertellen valt, laten we nog een paar plaatjes zien.

foto's linksboven: Noordhollands Duinreservaat; rechtsboven: groen in Heiloo; onder: Schoorlse Duinen

vrijdag 17 augustus – naar Drenthe

Het is vanmorgen al warm bij het opbreken, dus we doen kalm aan. Per slot van rekening hoeven we niet vóór 11.00 uur van de camping af te zijn en eerder dan 14.00 uur worden we niet in Gasselte verwacht. Maar het is al 15.15 uur als we op SVR camping Van Rein aankomen. Dat komt door een wegomlegging bij Heiloo, waardoor we bij Alkmaar niet helemaal goed rijden. Maar dan is daar eindelijk de Afsluitdijk. Het geeft altijd een bijzonder gevoel, die enorm lange dijk, dwars door zee. Ik was een beetje beducht voor veel (zij-) wind, maar dat valt gelukkig mee. Halverwege de dijk stoppen we voor een cappucino met een broodje. In Friesland is er file, die al ver vóór de rotonde bij Joure begint. Ik heb daar al eens een bekeuring gekregen voor te hard rijden, dus dat zal me niet weer overkomen. Tot onze verbazing stuurt TomTom ons over Groningen. Hoewel dat een omweg lijkt, blijkt dit toch sneller te gaan dan via binnendoorweggetjes. En dan is daar Gasselte, een mooi dorp met grote boerderijen, vlak aan de weg. Na het eten fietsen we daar wat rond, vol bewondering voor het fraaie landschap. We kijken onze ogen uit.

foto's links: monument en restaurant op de Afsluitdijk; rechts: een ruime plaats

zaterdag 18 augustus – Gieten en Borger

Vanmorgen willen we naar het VVV in het naburige Gieten, hier zo’n 4 km. vandaan. We moeten daar ook nog wat boodschappen doen. Direct achter de camping ligt het tracé van een inmiddels verwijderde spoorweg. Dat is nu een geliefd wandelpad en loopt o.a. langs Gieten. Parallel daaraan loopt één van de vele fietspaden die dit gebied rijk is. Gieten is een behoorlijk groot dorp met ruime winkelmogelijkheden. Omdat we hoorden dat er in Gasselte een jaarmarkt wordt gehouden, gaan we na de lunch weer op de pedalen, maar van een jaarmarkt geen spoor. We fietsen daarom maar richting Borger. Onderweg zien we een kleine heuvel in het verder vlakke grasland. Het blijkt een grafheuvel te zijn, als enige overgebleven uit een serie tussen Borger en Drouwen. De heuvel wordt gedateerd in de Bronstijd, tussen 1800 en 1500 vóór Christus. Borger is een flinke plaats, met een groot aantal Saksische boerderijen. In dit dorp staat ook het Hunebedmuseum. Terug naar Gasselte zien we opeens een merkwaardig gesnoeide boom. Het is een etagelinde, ook wel Rondkopboompje genoemd, hier geplant ter gelegenheid van de geboorte van prinses Wilhelmina in 1880. De twee verschillende hoogten waarin het is gesnoeid, duidt op de geestelijkheid en de burgerij. Op enkele plaatsen in Nederland komen vind je een boom die in drie lagen is gesnoeid, waarbij de derde laag staat voor de adel. Maar in Drenthe kwam geen adel voor, het was maar een boerengewest. Maar wel een heel mooie!

foto's linksboven: fietspad tussen Gieten en Gasselte; rechtsboven: historische grafheuvel; onder: Wilhelminaboom(pje)

zondag 19 augustus – boerinnenmarkt in Gasselterboerveen

In Gasselterboerveen wordt vandaag de laatste Boerinnenmarkt georganiseerd van het seizoen door de Oostermoerse Agrarische Vrouwen. En dat vindt plaats op het boerenerf van de familie Van Loon, die daar zelf een blauwe bessenkwekerij hebben. Ondanks dat het de tweede tropische dag van het seizoen is, is dit voor ons voldoende reden om er met de fiets heen te gaan. Heinie heeft haar geleisuiker en jampotjes, die inmiddels tot de standaard kampeeruitrusting behoren, weer meegenomen. Op deze markt hoopt ze ideeën op te doen voor bijvoorbeeld een nieuw soort komkommermarmelade, een smakelijke klavertjesgelei of een rode worteltjesjam. Het is bloedheet onderweg en we zijn bang dat wij op deze dag de enige bezoekers zullen zijn. Maar dat is niet zo.

De markt trekt veel mensen, waarvan we onderweg al een groot aantal tegenkomen, met tassen vol onbespoten heerlijkheden. Omdat het inmiddels bijna lunchtijd is kopen we meteen voor ieder een heerlijke- in natuurvet gebraden- gehaktbal van eerlijk rundvlees. Verder zien we allerlei heerlijkheden, waaronder boerenjongens op brandewijn en boerenmeisjes in korte broeken. Moe, maar tevreden, fietsen we weer naar de camping. Na de lunch zoeken we zus Diny en zwager Joop op, die sinds vrijdag op een camping hier niet ver vandaan staan. Heel gezellig, maar op die camping is bijna geen schaduwplekje te vinden. Na het innemen van een paar liter vocht rijden we over een mooie binnendoor weg weer terug.

foto's linksboven: erf van de familie Van Loon; rechtsboven: hoeve aan een binnendoorweggetje; onder: overzicht van de boerinnenmarkt

maandag 20 augustus – het Drentsche Aa gebied

Het valt niet mee om de Drentsche Aa op de kaart te vinden. Beken genoeg in het Nationaal Landschap Drentsche Aa. Er zijn talloze stroompjes die hun oorsprong vinden in het gebied, en samen Drentsche Aa genoemd worden. Pas wanneer de ene ‘eindbeek’ Groningen binnen stroomt, heet ze ook echt Drentsche Aa. Het unieke is dat al die stroompjes helemaal, of voor een groot deel door de eeuwen heen hun natuurlijke loop hebben behouden. We zetten op deze mooie zomermorgen de fietsen op de auto en rijden naar het beginpunt van onze fietstocht, die in totaal 34 km. lang is. We raken onderweg niet uitgekeken: weiden met kleurige bloemtapijten, houtwallen, bossen, heidevelden, stuifzanden en vennen wisselen elkaar af. De sfeervollende esdorpen vormen met dit alles een harmonieus geheel. Een prachtig natuurgebied, rijk aan historie. Overal zijn sporen te vinden van duizenden jaren cultuur. Opmerkelijk is dat op sommige plaatsen nog eeuwenoude karrensporen zichtbaar zijn, uit de tijd dat er nog geen verharde wegen waren. Het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa heeft een informatieve folder uitgegeven, waarin de hele route met knooppunten is aangegeven.

foto's linksboven: meanderende beek; rechtsboven: hunebed ten zuiden van Midlaren; linksonder: Gasterse duinen; rechtsonder: esdorp Taarlo

dinsdag 21 augustus – Boswachterij Gieten-Borger

Vandaag fietsen we eerst in westelijke richting en vervolgens naar het zuiden, door het gebied van Boswachterij Gieten-Borger. Als we het bos weer uitkomen rijden we via het levendige plaatsje Borger over Bronneger langs het Drouwener Zand weer terug naar Gasselte. We zouden hier nog weken lang kunnen rondfietsen, letterlijk door bos en hei en ons steeds weer verbazen over de pracht van de natuur. Ook de kleine dorpjes zijn heel schilderachtig, de boerderijen mooi en groot, soms heel oud, met grote rietkappen. In Borger kijk ik bij een makelaar naar de objecten die in de verkoop zijn en verbaas me over de lage prijzen en de enorme lappen grond die daarbij horen. Ik las ergens dat Drenthe op Noorse bodem ligt. Daarmee wordt bedoeld dat er in de laatste ijstijd, door het naar het zuiden schuivende ijs, een grote hoeveelheid keien en rotsblokken zijn meegeschoven en tot kleinere blokken zijn verpulverd. De hunebedbouwers hebben de grote blokken gebruikt voor hun grafmonumenten. Bij de ontginning van land zijn grote hoeveelheden stenen aangetroffen. De kleinere stenen, die nog kleiner werden gemaakt door ‘keienkloppers, werden gebruikt voor de aanleg van de eerste verharde wegen, na 1820. De arme bevolking kon een paar centen verdienen door met de hand keien in kleinere stukken te hakken, vandaar de naam ‘keienkloppers’.

woensdag 22 augustus – Orvelte

Vanmorgen zijn Diny en Joop op bezoek gekomen. Na de lunch gaan we met hen naar Orvelte. Je zou het bijna een museumdorp noemen, maar dan vergeet je dat er mensen zijn die hier gewoon wonen en werken. In het dorp staan mooie, rietgedekte Saksische boerderijen en andere rustieke gebouwen. Mooi om langs te wandelen, maar nog leuker om ook eens van binnen te bekijken. Bij een aantal van de boerderijen ben je van harte welkom. Vermoedelijk ontstond Orvelte op de huidige plaats tussen de 11e en 13e eeuw. De naam komt uit een samentrekking van ‘over het veld’ of zoals de Drent het zal zeggen ‘Oer ‘t veld’. De vroegste vermelding van het dorp is gevonden in een akte uit 1362 waarin een landbouwer uit Orvelte wordt genoemd. In 1967 werd Orvelte als beschermd dorpsaanzicht aangewezen. Dit om het oorspronkelijke karakter te behouden. Het dorp en de boerderijen werden hersteld en ingericht zoals in 1832 is geweest.

donderdag 23 augustus – laatste vakantiedag

Het is vandaag onze laatste vakantiedag, dus tijd om af te ronden en op te ruimen. We slapen lekker uit en ontbijten met een lekker kopje koffie. Heinie zag dat hier vlakbij aardbeien voor een habbekrats worden verkocht omdat ze niet geschikt zijn voor de gewone verkoop, maar wel om jam van te maken. Ze heeft de lege jampotjes en geleisuiker niet voor niets meegenomen, dus… Het resultaat is vijf potten vol heerlijke aardbeienjam. Vanmiddag kopen we nog een paar doosjes blauwe bessen en ook daarvan wordt jam gemaakt. Eind van de middag zet ik de fietsen op de caravan, draai de luifel op en pak allerhande in de auto. Morgen kunnen we dus op tijd weg. Het is mooi geweest: een week Bakkum en een week Gasselte. We hebben veel mooie stukken Nederland ontdekt. En dan dat prachtige weer!

Het was een heerlijke vakantie.