Pensionado's onderweg ~ reisverslagen en campinginformatie


2012 Een weekje in de Achterhoek

vrijdag 6 juli – de eerste dag van een weekje Lochem

Vanmorgen zijn we op SVR-camping Erve Harkink inLochem aangekomen. We blijven daar tot volgende week zaterdag, met een onderbreking op zaterdag a.s. Dan gaan we naar Veenendaal, omdat ons jongste kleinkind Robin jarig is. Ook onze vrienden Janny en Rien komen vandaag, maar zij blijven twee weken. Meteen nadat je de A1 afrijdt, kom je in een landschappelijk heel mooie omgeving. Je rijdt eerst door een klein stukje Overijssel, om daarna te genieten van een prachtig stuk Achterhoek. Waarom gaan we steeds naar het buitenland: Nederland is ook zo mooi. De camping is niet al te groot en nog matig bezet. Onze vrienden arriveren een uurtje later. Ik help Rien met het opzetten van de voortent, wat altijd weer een leuk werkje is, vooral bij dit mooie weer. Voor het avondeten gaan we naar Borculo, waar Rien heeft gereserveerd bij Restaurant Bistro De Olliemölle. Op de website lezen we: “Deze sfeervolle bistro is gevestigd in een watermolen, waarvan het rad nog frequent z’n rondjes draait. De molen ligt in het hart van het historische stadje Borculo, aan een zijarm van de rivier de Berkel en is onderdeel van het watermolencomplex van de heerlijkheid Borculo. De Olliemölle is gevestigd in de linkermolen.” In de rechter molen is het restaurant (met één Michelinster) De Stenen Tafel gevestigd. Tijdens de rit erheen en weer terug verbazen we ons over de pracht van het landschap.

foto's linksboven: camping Erve Harkink; rechtsboven: de Olliemölle; linksonder: Borculo; rechtsonder: gezellig terras van de Olliemölle

zaterdag 7 juli – even terug naar huis voor Robin’s verjaardag

Robin is vandaag twee jaar geworden en daarvoor gaan we even naar Veenendaal.

We zijn om twee uur uitgenodigd in speeltuin De Pol, een ideale feestgelegenheid voor kinderen. Van zus Lisa heeft hij een trommel gekregen (dat zou een nadenkende ouder nooit doen), en daar trommelde hij thuis lustig op los. Het is een prachtige dag voor dit kinderfeestje, zonnig en warm. Simone en Martijn hebben gezorgd voor eten en drinken: limonade met gebak en chippies, dus het feest kan niet meer stuk. We zijn al wat vroeg naar huis gegaan, zodat er eerst boodschappen gedaan kunnen worden, het gras gemaaid en, niet te vergeten, ons eerste bericht op de blog geplaatst. Na het feestje rijden we weer terug naar de camping. Janny en Rien hadden een ander uitje en zijn nog niet terug, dus kan ik nog even de krant lezen en foto’s maken van de camping. ’s Avonds drinken we samen een borrel. Net als gisteren kunnen we nog tot laat buiten zitten.

zondag 8 juli – Kristalmuseum Borculo

Halverwege de ochtend begint het te regenen, dus er wordt niet gefietst of gewandeld, zoals we van plan waren. Na de lunch gaan we naar het Kristalmuseum in Borculo, met de grootste en meest gevarieerde collectie van heel Nederland. Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen komen er aan hun trekken. Er is een op iedere leeftijd afgestemde speurtocht, waarbij de kinderen aan het eind van de rondgang een verrassing krijgen. In het museum zijn niet alleen fossielen, mineralen, kristallen en edelstenen te bewonderen. Ook is er een unieke collectie gereedschappen voor o.a. het bewerken van diamant. Als we weer naar de camping rijden knapt het weer op, zodat we fijn buiten kunnen zitten. Na het avondeten wandelen we in de directe omgeving, o.a. door het fraaie park, waarin Huize De Cloese ligt. Het romantische riviertje de Berkel slingert daar lui langsheen.

foto's linksboven: entree van de camping; rechtsboven: Huize de Cloese aan de Berkel; onder: mooi landschap nét buiten de camping

maandag 9 juli, op de pedalen

Het waait flink als we tegen elven er met de fiets op uit gaan. We rijden over smalle weggetjes, soms onverhard, langs grote boerenhoeven, die soms tot aan het dak weggedoken liggen in het glooiende land. Ons doel is kaasboerderij Pasop, aan de Verwoldseweg. Maar als we daar aankomen, blijkt de boer zijn vee te hebben weggedaan “wegens omstandigheden”, en waar geen vee is, is ook geen melk en dus ook geen kaas. Wel kunnen we er even rusten in één van de Uutblaoshuuskes, waar je jezelf wat te drinken kunt inschenken, alleen vandaag niet. Geen probleem, we fietsen lekker door, nu naar Laren, waar we wijnboerderij De Braoke zullen bezoeken. Maar behalve een paar woest blaffende honden, die door de dochter des huizes koest worden gehouden, blijkt ook deze boerderij niet open te zijn. Nauwelijks teleurgesteld drinken we in Laren een kopje koffie, fietsen door het landgoed Ampsen, waarna we met een kleine omweg teruggaan naar Lochem. Aan de rand van het dorp ligt een fraai park, waarin prachtige villa’s staan. Dit mag je met recht de Goudkust van het dorp noemen. Tegen vieren zijn we weer terug op de camping, moe maar voldaan.

foto's linksboven: landgoed Ampsen; rechtsboven: kasteel Ampsen; linksonder: afwisselend landschap; rechtsonder: heerlijke fietspaden

dinsdag 10 juli – Zutphen

Vanmorgen gaan we met de auto naar downtown Lochem, waar we wat winkelen en de Gudulakerk bekijken. In de kerk is een expositie, waarvan ons de betekenis volledig ontgaat. We zien gipsafdrukken van gezichten, waaruit allerlei geluiden komen. Voor de bedenker ervan betekent dit waarschijnlijk een artistieke doorbraak, maar wij gewone stervelingen snappen er helemaal niets van. Gelukkig is er een gids die ons van alles kan vertellen over de eeuwenoude kerk, dat niet alleen een prachtig gebouw is, met een toren uit 1478, maar waarin ook muurschilderingen uit 1688 bewaard zijn gebleven. Het doopvont dateert ook uit die tijd. Na de lunch rijden we naar Zutphen, een werkelijk heel leuke stad met een erg gezellig centrum en, alweer, een heel mooie en oude kerk. Het is de St. Walburgiskerk. Het oorspronkelijke gebouw dateert uit de elfde eeuw. Opmerkelijk is dat het gebouwd is in opdracht van de bisschop van Utrecht. Het voert te ver om hier precies weer te geven hoe het in latere eeuwen is uitgebreid, verfraaid en gerestaureerd. De plaatjes spreken voor zich. We noemen nog wel de prachtige gewelfschilderingen. Om die goed te kunnen bekijken krijg je een spiegel, zodat je niet languit op de grond hoeft te liggen om naar boven te kijken. Ook de prachtige preekstoel uit de 17e eeuw en het Henrick Baderorgel zijn het vermelden waard.

foto's linksboven: Henrick Baderorgel; rechtsboven: preekstoel uit de 17e eeuw; onder: expositie in de kerk

woensdag 11 juli – markt met concert in Lochem

In de Grote of Sint-Gudulakerk in Lochem worden wekelijks concerten georganiseerd, waaronder Marktorgelconcerten tijdens de woensdagmarkt. Vanmorgen speelt Harm Jansen (1950) Kleine Preludes van J.S. Bach op het koororgel en daarna op het grote orgel een aantal werken van Nicolas de Grigny (1672-1703) en ook nog een aantal stukken van Bach (1685-1750). Heinie (1947) is er bepaald niet weg van en is blij als het eindelijk is afgelopen. Toch een hele prestatie van de stichting die deze, en de wekelijkse concerten op vrijdagavonden, organiseert. De toegang is gratis, maar er is wel een deurcollecte. Vanmiddag snuffelen we in een grote kampeerartikelenzaak, HolidaySport in Lochem. Hoewel het af en toe hard waait besluiten we het skottelbraaien niet langer uit te stellen. De weersvooruitzichten voor vandaag waren niet al te best, maar al met al hebben we goed weer gehad.

donderdag 12 juli – de Berkelroute

De ochtend is koud en grijs, dus ideaal weer om boodschappen te doen. ’s Middags is het droog, maar er dreigt regen. Maar we gaan toch fietsen. Er zijn hier diverse routes uitgezet, zowel voor fietsers, ruiters en wandelaars. Die zijn allemaal goed bewegwijzerd. Wij kiezen voor een deel van de Berkelroute, wat bij thuiskomst toch nog ruim 30 km. blijkt te zijn. De hele route telt 46 km. maar dat vinden we teveel. We rijden veel door de bossen, over smalle fietspaden of asfaltweggetjes, waar nauwelijks verkeer is. Op de Veluwe hebben we vaak mooie tochten gereden, maar dat deel van Nederland is dichter bevolkt, dus het is er ook wat drukker dan hier. Het landschap in de Achterhoek is prachtig en afwisselend. We fietsen langs fraaie boerenhoeven, grote landhuizen en we passeren de Berkel een paar keer. Op een enkele bui na is het steeds mooi weer met wolkenpartijen die je zo vaak ziet op schilderijen van Nederlandse landschapsschilders. Onderweg zien we een stalletje waar we jam en andere lekkernijen kunnen kopen. De prijzen staan er bij, dus je kunt je geld in een geldkistje doen, niemand die er op let. Voor de avondmaaltijd pakken we de skottelbraai weer en drinken samen een goed glas. Omdat de weersvooruitzichten niet zo best zijn, besluiten we uiterlijk morgenavond weer naar huis te gaan.

foto's linksboven: even bij elkaar schuilen; rechtsboven: zelfbediening; linksonder: even uitblazen bij een sluis aan de Berkel; rechtsonder: de Berkel

vrijdag 13 juli – weer naar huis

Het regent, het is koud en morgen wordt het er ook niet beter op, dus we gaan vanmiddag al naar huis. Maar we nemen ons voor hier nog eens naar toe te gaan om te fietsen. Camping Erve Harkink is daarvoor een goede uitvalsbasis. Het is een prachtig stukje Nederland. We laten tot besluit nog wat plaatjes zien.

foto's links- en rechtsboven: Borculo; linksonder: landgoed Velhorst; rechtsonder: “ergens” langs de Berkelroute